Zo deel je bestanden met Android, iOS en Windows Phone

Zo deel je bestanden met Android, iOS en Windows Phone

Eén van de belangrijkste functies van de smartphone is de mogelijkheid om berichten, foto’s en bestanden te delen met anderen. Laten we eens kijken hoe de deelfunctie werkt bij Android, iOS en Windows Phone.

Webpagina’s, interessante tweets, foto’s of bestanden; soms wil je ze delen met de hele wereld, of juist met één persoon. Maar hoe doe je dat op je iPhone? En op Windows Phone en Android? We leggen het je uit.

Delen op Android

Op ’s werelds populairste mobiele platform zit de deelfunctie vaak verborgen achter één bekend symbool: twee schuine lijntjes met drie puntjes. Zie onderstaande afbeelding.

Wil je een koppeling of wat dan ook delen, zoek dan naar dat symbool en tik erop. Veel duidelijker dan in de YouTube-app wordt het niet: je ziet het symbool boven de video zweven wanneer je het scherm aanraakt. Tik op het deelpictogram en je stuurt de video die je bekijkt naar wie je maar wilt.

Het pictogram om YouTube-video’s te delen is bovenop het videovenster geplaatst.

In sommige apps ziet het deelpictogram er net even anders uit of moet je eerst het optiemenu openen om erbij te komen. Zowel in Firefox als Chrome voor Android tik je op je drie puntjes rechtsboven in beeld om de deeloptie te vinden.

Delen in Firefox (links) en in Chrome (rechts).

Vaak komt het voor dat het deelpictogram eruitziet als een doos met een pijl. In de Softonic-app bijvoorbeeld, vind je de deelknop onder in beeld. Tik erop om artikelen te delen met je vrienden.

Delen via Softonic voor Android.

Tik je erop, dan krijg je een lijst met apps om te gebruiken. Hier vind je uiteenlopende opties, zoals Gmail, WhatsApp en Facebook. Maak een keuze en je verstuurt de link per mail, chatbericht of via een andere weg.

Delen op iPhone

In iOS 7 op de iPhone is het symbool voor delen bijna altijd gelijk aan onderstaand pictogram: een vierkant met een pijl omhoog.

Je vindt het pictogram meestal aan de onderkant van het scherm, zoals in de Safari-browser. In sommige apps vind je hetzelfde pictogram rechtsboven.

De deelknop in Safari, de standaardbrowser voor iOS.

Andere apps, zoals de Softonic-app voor iOS, hanteren een enigszins ander icoon.

Softonic-artikelen delen via de officiële iOS-app.

Nadat je op het icoontje hebt getikt wordt een menu geopend, waar je een manier kiest om de inhoud te delen. Kies hier bijvoorbeeld e-mail, WhatsApp, Facebook, of één van de andere methodes.

Delen op Windows Phone

De deelknop van Windows Phone doet denken aan het Android-symbool. Weer zien we drie puntjes, maar deze bevinden zich in een cirkel. Zie onderstaande afbeelding.

Het probleem van Windows Phone is dat de optie vaak verstopt zit achter de app-opties. Tik op de drie horizontale puntjes om de menubalk te laten verschijnen.

In Internet Explorer en een aantal andere apps vind je simpelweg de tekst Delen als optie.

Ook op Windows Phone krijg je een verzameling apps en mogelijkheden te zien via welke je de webpagina, foto, muziek of wat dan ook kunt delen met de rest van de wereld.

De smartphone is gemaakt om te delen

Weet je nog dat je je mobiele telefoon alleen gebruikte om te bellen en sms’en? Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De mogelijkheid om allerhande materiaal via internet te delen met anderen is uitgegroeid tot misschien wel de belangrijkste vernieuwing en reden dat smartphones zo populair zijn geworden.

Delen is eenvoudiger dan ooit. Share-knoppen zijn herkenbaar en toegankelijk, zodat je met een paar tikken op het scherm jouw favoriete filmpjes, een belangrijk nieuwsbericht of de mooiste foto van afgelopen zomervakantie per WhatsApp, Facebook of e-mail deelt met je dierbaren. Of met de hele wereld!

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden