De iPad 5 op kantoor: 10 apps voor professionals

De iPad 5 op kantoor: 10 apps voor professionals

De iPad 5 is een krachtig lichtgewicht; kortom, een perfecte tablet voor op het werk. Documenten typen en afdrukken, presentaties maken, projecten beheren; het kan allemaal met deze 10 handige apps voor professionele doeleinden

Tot nu toe werd de iPad beschouwd als een accessoire voor op de bank: mooi om naar te kijken, een beetje zwaar en prima formaat om tijdschriften en boeken mee te lezen. Een beetje bladeren door Flipboard, e-mails lezen, YouTube-filmpje hier, Candy Crush-spelletje daar…

Met de komste van de iPad 5 lijkt dat te veranderen. Dankzij de 64-bit processor, de vergrote geheugencapaciteit en daardoor verbeterde prestaties is het apparaat in staat meer gegevens op te slaan en apps sneller te laden. Met de volgende apps maak je goed gebruik van de nieuwe krachtpatser, zodat je ook onderweg verder kunt werken.

Clear: efficiënte to-do-lijst

Heb je veel te doen, dan is het handig om alles goed op een rijtje te hebben. De app Clear is efficiënt, minimalistisch en helpt je snel een to-do-lijst opstellen. Om de basis onder de knie te krijgen geeft Clear een kleine tutorial wanneer je de app voor het eerst opstart. Zo leer je hoe je met een paar gebaren een boodschappenlijst of checklist in elkaar zet, een nieuwe activiteit toevoegt of er juist een verwijdert. 

Je maakt met Clear zoveel lijsten als je wilt, kiest uit kleurenschema's en bewaart je lijsten op iCloud. Zo heb je altijd toegang tot je lijsten op je iPad, Mac en iPhone. Clear werkt snel en gemakkelijk; meer vragen we eigenlijk niet.

Smart Office 2: documenten maken en printen

Het gebrek aan een uitgebreide office-applicatie op de iPad was vooralsnog de reden om je werk vooral op een laptop te doen. Die tijd is nu echter voorbij, dankzij Smart Office 2. Je hebt je computer eigenlijk niet meer nodig met deze app. Smart Office 2 opent en bewerkt tekstbestanden, spreadsheets en presentaties, en ondersteunt diensten als Dropbox en Google Drive om je progressie online op te slaan.

Alsof dat niet genoeg is heeft Smart Office een presentatiemodus en laat het je documenten draadloos uitprinten via AirPrint. De app werkt intuïtief, mede dankzij een mooie en goed ontworpen interface.

Haiku Deck: voor last-minute presentaties

Haiku Deck is een innovatieve en gemakkelijk te gebruiken app om diapresentaties te maken op je iPad. In een handomdraai heb je tekst, achtergrondafbeelding en layout gekozen, waarna Haiku Deck er een vloeiend geheel van maakt. Wil je complexe data uitbeelden dan zet Haiku Deck die in aantrekkelijke grafieken, die je aanpast met één tik op het scherm.

Heb je een mooie presentatie in elkaar gezet, dan deel je deze eenvoudig via internet; handig om indruk te maken een potentiële klant of veeleisende baas. Haiky Deck is perfect voor last-minute presenaties, waarvoor je weinig materiaal tot je beschikking hebt maar tóch indruk wilt maken op je publiek.

Moxtra: voor teamplayers

Moxtra biedt een soort professionele chatroom, ontworpen om de samenwerking tussen professionals binnen één project te bevorderen. Via een oneindig verticaal scrollende chat bespreek je de voortgang, deel je notities en tekeningen, upload je foto's en afbeelding, en deel je zelfs het scherm van je computer (via de desktop client van Moxtra). 

Al je collega's hebben dezelfde opties voorhanden en werken zo live mee aan het project. Daarnaast ondersteunt Moxtra diensten als Dropbox, Evernote en Google Drive en is de app ongelofelijk makkelijk te gebruiken. Een perfecte tool voor virtuele vergaderingen.

Cobook Contacts: voor al je professionele contacten

Cobook Contacts is de ultieme app om al je professionele contacten te beheren, ook die van je sociale netwerken. Cobook scant de adressen van je iPad-contactlijst, vraagt toegang tot je Facebook-profiel en is slim genoeg om overeenkomstige personen samen te voegen in één contact. 

Handig is dat Cobook Contacts je helpt al je contacten in te delen in groepen: vrienden, collega's, klasgenoten, vrienden, sport, je band, feestgangers, enzovoort. Helaas moet je betalen om ook je contacten van Twitter, LinkedIn, Instagram en andere sociale netwerken toe te voegen. Ook ontbreekt een functie voor het scannen en beheren van visitekaartjes. 

Beesy: alles-in-één-app voor vergaderingen

Beesy is een notitieblok en agenda inéén. Dankzij de app gebruik je je iPad om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen, to-do-lijsten op te zetten en plannen uit te werken. Het prachtige dashboard geeft je een blik op de agenda, de meest recente aantekeningen en alle openstaande taken opgedeeld in vier quadranten met verschillende prioriteiten.

Dankzij de SMP-knop wijs je opdrachten en taken toe aan collega's, simpelweg door ze te selecteren uit je adresboek. Hoewel het even wat tijd kost om Beesy onder de knie te krijgen biedt de app uiteindelijk misschien wel dé ultieme alles-in-één-oplossing voor vergaderingen op het werk. 

Penultimate: tekenen tijdens de vergadering

Met een styluspen in de hand en iPad voor je neus maak je dankzij Penultimate niet alleen tekstuele aantekeningen, maar teken je letterlijk tijdens vergaderingen. Daarmee is het de perfecte app voor architecten, ontwerpers, cartoonisten en praktisch iedereen in een creatief vak. 

Uiteindelijk is Penultimate weinig meer dan een notitieblokje met een eindeloze hoeveelheid pagina's. Die pagina's pas je aan naar wens, met lijntjes, vakjes of blanco. Behalve schrijven, tekenen en gummen geeft Penultimate je de mogelijkheid om foto's te uploaden, kleuren te kiezen en je creaties te delen per mail of via Evernote. De tutorial legt alles snel en netjes uit, zodat je snel aan de slag kan met de app. 

SignEasy: PDF-bestanden ondertekenen

Stel, je krijgt een contract in PDF per mail toegestuurd. Je hebt geen printer en scanner in de buurt, maar wél een iPad. Dankzij SignEasy hoef je niet terug naar kantoor om het contract te ondertekenen en retourneren. Log in en de app opent PDF-bestanden vanuit Dropbox, Box, Evernote, Google Drive en e-mail. Zet je handtekening en je verstuurt het bestand naar wie je maar wilt. 

Geen zin om telkens opnieuw je handtekening te zetten? SignEasy slaat je handtekening op, zodat je 'm in het vervolg eenvoudig plakt in een document. Met SignEasy zet je 3 gratis handtekeningen per maand; voor meer moet je betalen.

FreshBooks Cloud Accounting: accountant voor zelfstandigen

Factureren, bestedingen bijhouden, bonnetjes declareren, belasting afstaan… het is vaste prik voor de zelfstandige ondernemer. FreshBooks Cloud Accounting is een geniale app die de gehele boekhouding een stuk eenvoudiger maakt. Importeer contacten uit je adresboek, bouw stap voor stap een factuur en maak een budget-overzicht, zodat je niet het overzicht kwijtraakt elke maand.

Met FreshBooks Cloud Accounting voeg je een foto van een bonnetje toe aan een factuur en houd je de tijd bij die je hebt besteed aan projecten, vergaderingen en onderzoek. Handig toch? Jazeker, al moet je wel een account aanmaken voor je hiervan mag genieten. Dat aanmeldingsproces is helaas wat omslachtig.

Calctimate: voor de boekhouders

Calctimate is een handige iPad-app voor alle boekhouders, die zich dagelijks bezighouden met getallen, getallen en nog meer getallen. De app functioneert als uitgebreide calculator met basisfuncties, trigonometrie en andere geavanceerde analysefuncties.

Behalve een complete berekeningsgeschiedenis (zodat je niet twee keer dezelfde calculatie uit hoeft te voeren), beschikt Calctimate over een soort schoolbord om aantekeningen te maken. Daarnaast ondersteunt Calctimate knip- en plakopties en biedt het een formule-editor, handige tips en allerlei opties om de calculator naar jouw wensen aan te passen. 

De iPad als draadloos kantoor

Met deze apps bewijst de iPad zich als uitstekend apparaat voor professionals. Misschien niet als vervanger voor de traditionele computer, maar in ieder geval als gadget om onderweg of thuis het nodige werk mee uit te voeren. Dankzij het gedetailleerde scherm, de verbeterde prestaties van het apparaat én de beschikbaarheid van uiteenlopende professionele apps, is de iPad 5 een prima draadloos kantoor.

Waarvoor gebruik jij je iPad?

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden