Beste Nederlandse app: Fietsmodus

Beste Nederlandse app: Fietsmodus

Tegenwoordig schieten de nieuwe Nederlandse apps als paddenstoelen uit de grond. Tussen al die nieuwe apps zitten af en toe echte pareltjes. In deze rubriek stellen we iedere week een top-app van Nederlandse makelij aan je voor. Deze week is het de beurt aan Fietsmodus, een smartphone-slot voor op de fiets.

Bellen achter het stuur of snel nog even een WhatsApp-bericht sturen: we weten dat het niet mag en gevaarlijk is, maar we doen het toch. En al helemaal op de fiets. We wanen ons namelijk veilig op de beschermde fietspaden en snel een ander liedje opzetten in de Spotify-app kan toch geen kwaad? Volgens de makers van Fietsmodus kan dat wel degelijk kwaad, want menselijke fouten in het verkeer zorgen nog steeds voor de meeste verkeersslachtoffers. Fietsmodus richt zich vooral op jongeren.

Met de Fietsmodus-app verplicht je jezelf om van je smartphone af te blijven, terwijl je op de fiets zit. Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijgen we de schoolgaande jeugd zover om tijdens de fietstocht naar school hun telefoon in de tas te laten? Met een beloning, natuurlijk.

Het gezamenlijke initiatief van de Rijksoverheid en telecomproviders als Vodafone en T-Mobile hebben een aantal prijzen in het vooruitzicht gesteld om zo het gebruik van Fietsmodus te stimuleren. Zo win je bijvoorbeeld bioscoopkaartjes of zelfs een hippe fiets. Iedere keer als je een rit voltooit zonder je telefoon gebruikt te hebben, ontvang je punten waarmee je vervolgens kans maakt op prijzen.

Het ontwerp van de app is vrolijk en speels en de interface is simpel: je ziet niets meer dan een grote schuiver die je aantikt als je op de fiets stapt en weer uitzet als je je bestemming bereikt. Daarna zie je een scherm dat laat zien of je al genoeg punten hebt verdiend om kans te maken op een prijs.

De back end van de app laat echter wat te wensen over. Af en toe geeft de app een onjuiste beoordeling aan het eind van de fietsrit of verschijnen er andere bugs. Fietsmodus is echter pas twee maanden gelden verschenen, dus geven we de app het voordeel van de twijfel. Daarnaast kunnen we het nobele initiatief natuurlijk alleen maar aanmoedigen.

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden